Skip to main content

Punca-punca ejen masih main harga dalam bisnes anda

Kenapa ejen-ejen suka main harga semasa menjual produk HQ? Meskipun founder telah mengambil pelbagai tindakan untuk atasinya, namun isu ini masih saja terus berlaku. Mengapa?

Sebelum itu, main harga merupakan salah satu tindakan yang tidak wajar dilakukan dalam kalangan pihak yang tidak bertanggungjawab. 

Ini termasuklah situasi dimana ejen-ejen dan stokis-stokis memanipulasi harga dengan menjual harga rendah dengan anggapan hendak laku cepat sedangkan rakan lain terjeas dek kerana perbuatan ini. Isu manipulasi harga sebegini juga telah menjadi norma baharu dalam kalangan peniaga pada hari ini.

Oleh itu, founder atau HQ perlu ada perancangan untuk memastikan kesannya tidak berlanjutan sehingga menjejaskan perniagaan sendiri. Jadi bagaimana untuk atasinya?


Jika anda ingin tahu punca-punca lain yang menyebabkan ejen-ejen anda cenderung untuk main harga dalam menjual produk dan cara terbaik untuk atasinya, anda boleh ikuti podcast Sembang Squarelet di pautan yang tertera di bawah. 

Menerusi podcast ini anda akan ketahui punca-punca ejen masih main harga dalam bisnes anda dan apa yang Founder atau HQ boleh buat untuk atasinya daripada terus berlanjutan. Semoga bermanfaat!


Tekan pautan ini 👇🏻:

https://youtu.be/C2X0n9mP6w4


Comments

Popular posts from this blog

5 bisnes idea untuk beginners

Dalam menghadapi pelbagai isu ekonomi yang tidak stabil hari ini, orang ramai disarakan untuk mempunyai perancangan kewangan yang lebih baik untuk kelangsungan hidup yang lebih selesa.  Bagi mereka yang berniat untuk membuat bisnes bagi mencari pendapatan tambahan, sudah tentu keliru bisnes apakah yang sesuai dan mampu mereka jalankan. Jadi, disini terdapat 5 bisnes idea yang boleh anda cuba sebagai titik pemula kerjaya bisnes anda. Antaranya ialah: 1. Freelance Jika anda mempunyai kemahiran dalam bidang-bidang tertentu seperti bidang editing, marketing atau lain-lain, anda boleh gunakan ia sebagai satu bisnes untuk jana pendapatan.  Contoh anda mempunyai kepakaran untuk membuat iklan online, jadi anda boleh bantu pelanggan-pelanggan untuk pasarkan produk mereka di platform-platform sosial media dan lain-lain seperti Facebook Ads atau Google Ads.  Jika pelanggan tidak mempercayai anda, anda boleh mulakan dengan sesi trial/percubaan terlebih dahulu dan bersifat percuma. Jika mereka berp

Kelebihan strategi Word-of-Mouth (WOM) dalam bisnes

Word-of-Mouth (WOM) atau strategi permasaran mulut ke mulut merujuk kepada perkongsian maklumat dan pendapat secara tidak rasmi antara orang ramai khususnya mengenai sesuatu produk, perkhidmatan atau sesebuah syarikat.  Ianya berlaku secara semula jadi melalui interaksi temubual, perbualan atas talian serta  ucapan santai, dan amat berkuasa dalam mempengaruhi pemikiran, sikap dan tindakan orang ramai.  Penggunaan s trategi Word-of-Mouth (WOM) ini mendatangkan banyak kelebihan kepada sesebuah perniagaan, antaranya ialah: 1. Tingkatkan kesedaran dan kredibiliti jenama Apabila pelanggan yang berpuas hati dan menyampaikan maklumbalas positif selepas penggunaan produk anda kepada kenalan dan keluarga mereka, ini secara tidak langsung akan tingkatkan kesedaran jenama dengan semula jadi. Cadangan daripada pelanggan itu sendiri sebenarnya akan lebih dipercayai berbanding pengiklanan secara tradisional mahupun atas talian kerana ianya datang daripada mulut seseorang yang mereka kenali dan perca

Kenapa "Customer Service" penting dalam bisnes?

Perkhidmatan pelanggan atau "Customer Service" ialah sokongan, bantuan dan nasihat yang diberikan oleh syarikat kepada pelanggannya sebelum dan selepas mereka membeli atau menggunakan produk atau perkhidmatannya. Ia merupakan salah satu faktor terpenting dalam kejayaan sesebuah syarikat bagi memastikan kepuasan pembeli, mengekalkan pelanggan dan mengembangkan perniagaan dengan lebih meluas di pasaran. Khidmat pelanggan dengan kata yang lebih mudah juga adalah interaksi antara pembeli sesuatu produk dan syarikat yang menawar serta menjual produk tersebut.  Jadi, adalah penting bagi sesebuah syarikat dalam menyediakan khidmat pelanggan yang baik dan hebat untuk kejayaan perniagaan, memastikan kesetiaan jenama antara satu pelanggan pada satu masa. Antara sebab khidmat pelanggan itu penting dalam kejayaan sesebuah bisnes adalah seperti berikut: 1. Meningkatkan Pengekalan Pelanggan (Enhanced Customer Retention) Perkara terpenting dengan menyediakan khidmat pelanggan yang efektif a