Skip to main content

Bayar komisen ejen dengan lebih cepat?

Sebagai seorang usahawan, anda pasti sudah kenal dengan ayat KOMISEN. Terma ini juga sudah mula menjadi trend dan popular pada hari ni. 

Komisen secara umumnya adalah pampasan yang dibayar kepada pekerja selepas menyelesaikan tugas, iaitu kebiasaannya adalah menjual beberapa produk atau perkhidmatan tertentu.

Dalam erti kata lain, komisen jualan adalah suatu bayaran yang diberikan oleh majikan kepada pekerja bergantung kepada jumlah jualan yang mereka berjaya perolehi dalam sesuatu tempoh itu.


Kebaikan Memberi Komisen kepada Pekerja

1. Menggalakkan pekerja berkerja lebih keras
2. Bantu uruskan perbelanjaan gaji

Selain itu, majikan menawarkan komisen dalam sesebuah perniagaan untuk memotivasikan pekerja mereka dan menjadikan mereka lebih produktif untuk menjana lebih banyak jualan dan menarik pelanggan.

Tetapi, sehingga ke hari ini, masih ramai lagi usahawan yang membuat pengiraan dan memberikan komisen kepada pekerja mereka secara manual. 

Perkara ini sebenarnya mengambil banyak tenaga dan membazirkan masa syarikat itu. 

Pembayaran komisen pekerja akan menjadi sangat lambat dan hal ini boleh mengundang kemarahan mereka kepada majikan.

Untuk atasi semua masalah ni, sesebuah perniagaan sebaiknya menggunakan sistem yang dapat membuat pengiraan komisen pekerja dengan lebih cepat dan sistematik.

Pembayaran komisen pekerja juga dapat diberikan pada masa yang telah ditetapkan oleh majikan.

Fungsi Automate Commission di Squarelet

Di Squarelet, fungsi Automate Commission dapat membantu anda mengira bayaran komisen dengan lebih mudah dan pantas. 

Anda dah tak perlu lagi guna kalkulator nak kira satu per satu komisen pekerja anda. Semuanya settel dengan satu klik saja di Squarelet!

Jom layari https://squarelet.com/ untuk tahu lebih lanjut tentang fungsi ini.

Anda juga boleh tonton video di bawah mengenai pembayaran komisen yang lebih cepat!


Comments

Popular posts from this blog

5 bisnes idea untuk beginners

Dalam menghadapi pelbagai isu ekonomi yang tidak stabil hari ini, orang ramai disarakan untuk mempunyai perancangan kewangan yang lebih baik untuk kelangsungan hidup yang lebih selesa.  Bagi mereka yang berniat untuk membuat bisnes bagi mencari pendapatan tambahan, sudah tentu keliru bisnes apakah yang sesuai dan mampu mereka jalankan. Jadi, disini terdapat 5 bisnes idea yang boleh anda cuba sebagai titik pemula kerjaya bisnes anda. Antaranya ialah: 1. Freelance Jika anda mempunyai kemahiran dalam bidang-bidang tertentu seperti bidang editing, marketing atau lain-lain, anda boleh gunakan ia sebagai satu bisnes untuk jana pendapatan.  Contoh anda mempunyai kepakaran untuk membuat iklan online, jadi anda boleh bantu pelanggan-pelanggan untuk pasarkan produk mereka di platform-platform sosial media dan lain-lain seperti Facebook Ads atau Google Ads.  Jika pelanggan tidak mempercayai anda, anda boleh mulakan dengan sesi trial/percubaan terlebih dahulu dan bersifat percuma. Jika mereka berp

Kelebihan strategi Word-of-Mouth (WOM) dalam bisnes

Word-of-Mouth (WOM) atau strategi permasaran mulut ke mulut merujuk kepada perkongsian maklumat dan pendapat secara tidak rasmi antara orang ramai khususnya mengenai sesuatu produk, perkhidmatan atau sesebuah syarikat.  Ianya berlaku secara semula jadi melalui interaksi temubual, perbualan atas talian serta  ucapan santai, dan amat berkuasa dalam mempengaruhi pemikiran, sikap dan tindakan orang ramai.  Penggunaan s trategi Word-of-Mouth (WOM) ini mendatangkan banyak kelebihan kepada sesebuah perniagaan, antaranya ialah: 1. Tingkatkan kesedaran dan kredibiliti jenama Apabila pelanggan yang berpuas hati dan menyampaikan maklumbalas positif selepas penggunaan produk anda kepada kenalan dan keluarga mereka, ini secara tidak langsung akan tingkatkan kesedaran jenama dengan semula jadi. Cadangan daripada pelanggan itu sendiri sebenarnya akan lebih dipercayai berbanding pengiklanan secara tradisional mahupun atas talian kerana ianya datang daripada mulut seseorang yang mereka kenali dan perca

Kenapa "Customer Service" penting dalam bisnes?

Perkhidmatan pelanggan atau "Customer Service" ialah sokongan, bantuan dan nasihat yang diberikan oleh syarikat kepada pelanggannya sebelum dan selepas mereka membeli atau menggunakan produk atau perkhidmatannya. Ia merupakan salah satu faktor terpenting dalam kejayaan sesebuah syarikat bagi memastikan kepuasan pembeli, mengekalkan pelanggan dan mengembangkan perniagaan dengan lebih meluas di pasaran. Khidmat pelanggan dengan kata yang lebih mudah juga adalah interaksi antara pembeli sesuatu produk dan syarikat yang menawar serta menjual produk tersebut.  Jadi, adalah penting bagi sesebuah syarikat dalam menyediakan khidmat pelanggan yang baik dan hebat untuk kejayaan perniagaan, memastikan kesetiaan jenama antara satu pelanggan pada satu masa. Antara sebab khidmat pelanggan itu penting dalam kejayaan sesebuah bisnes adalah seperti berikut: 1. Meningkatkan Pengekalan Pelanggan (Enhanced Customer Retention) Perkara terpenting dengan menyediakan khidmat pelanggan yang efektif a