Skip to main content

Bayar komisen ejen dengan lebih cepat?

Sebagai seorang usahawan, anda pasti sudah kenal dengan ayat KOMISEN. Terma ini juga sudah mula menjadi trend dan popular pada hari ni. 

Komisen secara umumnya adalah pampasan yang dibayar kepada pekerja selepas menyelesaikan tugas, iaitu kebiasaannya adalah menjual beberapa produk atau perkhidmatan tertentu.

Dalam erti kata lain, komisen jualan adalah suatu bayaran yang diberikan oleh majikan kepada pekerja bergantung kepada jumlah jualan yang mereka berjaya perolehi dalam sesuatu tempoh itu.


Kebaikan Memberi Komisen kepada Pekerja

1. Menggalakkan pekerja berkerja lebih keras
2. Bantu uruskan perbelanjaan gaji

Selain itu, majikan menawarkan komisen dalam sesebuah perniagaan untuk memotivasikan pekerja mereka dan menjadikan mereka lebih produktif untuk menjana lebih banyak jualan dan menarik pelanggan.

Tetapi, sehingga ke hari ini, masih ramai lagi usahawan yang membuat pengiraan dan memberikan komisen kepada pekerja mereka secara manual. 

Perkara ini sebenarnya mengambil banyak tenaga dan membazirkan masa syarikat itu. 

Pembayaran komisen pekerja akan menjadi sangat lambat dan hal ini boleh mengundang kemarahan mereka kepada majikan.

Untuk atasi semua masalah ni, sesebuah perniagaan sebaiknya menggunakan sistem yang dapat membuat pengiraan komisen pekerja dengan lebih cepat dan sistematik.

Pembayaran komisen pekerja juga dapat diberikan pada masa yang telah ditetapkan oleh majikan.

Fungsi Automate Commission di Squarelet

Di Squarelet, fungsi Automate Commission dapat membantu anda mengira bayaran komisen dengan lebih mudah dan pantas. 

Anda dah tak perlu lagi guna kalkulator nak kira satu per satu komisen pekerja anda. Semuanya settel dengan satu klik saja di Squarelet!

Jom layari https://squarelet.com/ untuk tahu lebih lanjut tentang fungsi ini.

Anda juga boleh tonton video di bawah mengenai pembayaran komisen yang lebih cepat!


Comments

Popular posts from this blog

5 bisnes idea untuk beginners

Dalam menghadapi pelbagai isu ekonomi yang tidak stabil hari ini, orang ramai disarakan untuk mempunyai perancangan kewangan yang lebih baik untuk kelangsungan hidup yang lebih selesa.  Bagi mereka yang berniat untuk membuat bisnes bagi mencari pendapatan tambahan, sudah tentu keliru bisnes apakah yang sesuai dan mampu mereka jalankan. Jadi, disini terdapat 5 bisnes idea yang boleh anda cuba sebagai titik pemula kerjaya bisnes anda. Antaranya ialah: 1. Freelance Jika anda mempunyai kemahiran dalam bidang-bidang tertentu seperti bidang editing, marketing atau lain-lain, anda boleh gunakan ia sebagai satu bisnes untuk jana pendapatan.  Contoh anda mempunyai kepakaran untuk membuat iklan online, jadi anda boleh bantu pelanggan-pelanggan untuk pasarkan produk mereka di platform-platform sosial media dan lain-lain seperti Facebook Ads atau Google Ads.  Jika pelanggan tidak mempercayai anda, anda boleh mulakan dengan sesi trial/percubaan terlebih dahulu dan bersifat percuma. Jika mereka berp

Tips improve bisnes online anda

Kehidupan hari ini telah banyak mengubah cara sesebuah perniagaan beroperasi. Hari ini, hampir semua orang dapat memanfattkan potensi internet dan peluangnya untuk berkembang. Perniagaan atas talian ini menjalankan kebanyakan operasinya secara digital, daripada paparan produk dan perkhidmatan kepada penempatan pesanan (order placement) dan pembayaran. Pelbagai perkhidmatan dibekalkan kepada individu tersebut melalui platform internet tanpa memerlukan interaksi bersemuka (face-to-face interaction). Meskipun perniagaan atas talian tidak memerlukan banyak tenaga untuk bergerak, namun ianya juga mempunyai kelemahannya yang tersendiri. Misalnya, peniaga mungkin menjana jualan dan keuntungan yang rendah (low sales and profit), masalah teknikal seperti website crash atau server yang lambat, khidmat pelanggan yang buruk dan sebagainya.  Oleh itu,  disini terdapat 5 cara berkesan untuk anda kembangkan perniagaan anda secara atas talian, dan jika ianya dilaksanakan dengan betul, ia mampu membawa

3 perkara kena ready sebelum mula berbisnes

Ada banyak perkara yang perlu dititikberatkan oleh seorang individu sebelum mula berniaga. Berikut adalah antara 3 perkara penting yang perlu disediakan oleh seseorang usahawan:  1. Nama Jenama Nama jenama memainkan peranan yang penting dalam memastikan "kehidupan" perniagaan anda di masa depan. Dalam mencipta dan memilih nama jenama bagi syarikat anda, adalah disarankan untuk memilih nama yang tidak terlalu rumit atau sukar namun yang ringkas dan mudah untuk orang ramai sebut dan ingat buat jangka masa yang panjang.  Nama jenama adalah lebih daripada sekadar label. Ia merupakan alat yg berkuasa untuk membentuk persepsi pelanggan, memacu usaha pemasaran dan menentukan kejayaan perniagaan anda. Jadi, dengan melaburkan masa dan usaha untuk memilih nama jenama yang kukuh dan bermakna, anda boleh memastikan jenama anda berjaya pada masa akan datang. 2. Logo Sama juga seperti nama jenama, logo juga perlulah direkabentuk dengan kreatif dan memudahkan orang ramai untuk ingat kepada